Hoppa till innehåll

Sunnerstaåsens friluftsområde

I Uppsalas södra delar hittar du Sunnerstaåsens friluftsområde, eller bara Sunnersta friluftsområde som de flesta Uppsalabor skulle säga. Här finns allt från Upplandsledens början till Uppsalas Alpina Center (jo, du läste rätt) och för den äventyrliga finns även en motorikbana, för den hungriga grillplatser och för den utflyktssugna väl underhållna stigar och vägar att vandra.

Mitt i naturen, mitt i staden

Uppsala, Uppland

Ett av Uppsalas största friluftsområden

Öst om Sunnersta, i Uppsalas södra delar, kan du ramla på ett av Uppsalas största friluftsområden: Sunnerstaåsens friluftsområde. På bekvämt avstånd från flera busshållplatser och med öppna parkeringar för den som tar bilen, är nog Sunnetsta friluftsområde ett av de mer lättillgängliga i Uppsala stad.

För den med barn kan det vara kul att besöka Mulleriket, ett område med motorikbana, flera äventyrsstationer och Skogsmulles koja.

Om du är sugen på lite mer äventyr kan du hyra utrustning från Friluftsfrämjandets kanot- och kajakuthyrning och dessutom Stand Up Paddle (SUP) och annat roligt från Aktivt Uteliv.

Visste du? På vintern öppnas den något blygsamma anläggningen Uppsala Alpina Center. Här kan du åka både skidor och pulka (förstås) och det finns till och med en ankarlift som tar dig upp till toppen.

Lättillgängligt, bra leder och anpassningsbara turer

Det som är bekvämt med Sunnerstaåsens friluftsområde är att utflykterna lätt kan anpassas efter både dag och situation. Tack vare att området ligger längs med Sunnersta finns busshållplatser med jämna mellanrum om man går rakt ut från friluftsområdet.

Det gör att det är otroligt enkelt att både förlänga och förkorta turen, beroende på dagsform eller hur fint vädret blir. Lederna som löper genom hela området är väl underhållna och lätta att ta sig fram på. Dessutom finns det sittplatser utspridda, för den som inte vill sätta sig på backen.

Grillplatser finns här och där i hela området. Väljer man att börja i friluftsområdets mest södra delar och går uppströms Fyrisån (alltså mot Uppsala stad) kommer man till slut till SLUs område – där det finns ännu fler grillplatser.

Och för den som inte fick nog av vandringen dit går det en grusad led längs med Fyrisån hela vägen in till stadens centrum.

Hitta till Sunnerstaåsens friluftsområde

Så hittar du till Sunnerstaåsens friluftsområde:

Är det någonting du saknar om Sunnerstaåsens friluftsområde i Uppsala? Berätta för oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *