Hoppa till innehåll

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, eller bara Domkyrkan som den kallas av lokalbefolkningen, har en lika rik historia som byggnaden är gammal. Här har konungar krönts och kungligheter begravts. Besök Skattkammaren eller spana in Den heliga Birgittas relik.

Gotisk katedral med över 700 år på nacken

Uppsala, Uppland

Besök Uppsala Domkyrka i Uppsala.

Nordens största kyrka

Domkyrkan är bland de största kyrkorna i norden. De båda tornen är exempelvis närmare 120 meter höga, vilket kanske är ännu mer imponerande när man tänker på att kyrkan började uppföras så tidigt som på 1200-talet. Uppsala domkyrka håller även Sveriges största kyrkklocka som på 7 360 kg har all rätt till sitt namn: Storan.

På tal om stort är Domkyrkans största fönster, Sonens fönster, till ytan lika stort som ett mindre hus med sina 119 kvadratmeter.

Uppsala domkyrka är ett välbesökt utflyktsmål i Uppsala. Närmare 500 000 människor uppskattas besöka domkyrkan varje år och det är inte svårt att förstå varför.

Här finns bland annat gamla kyrkoskatter, såsom Heliga Birgittas och Erik den heliges reliker, och hänförande altarprydnader. Dessutom ligger flera kungligheter och kända historiska personer begravda i kyrkan.

Gustav Vasa och Carl von Linné är två personer vars gravar man kan besöka inuti kyrkan. Domkyrkan har också länge varit en av Sveriges kröningskyrkor, vilket innebär att många av våra monarker krönts i denna kyrka sedan år 1441.

Och du, förresten, glöm inte att titta upp i taket!

Uppsala Domkyrka är ett vackert utflyktsmål med en skattkammare och mycket att se.

Glöm inte att besöka skattkammaren

Domkyrkans museum, Skattkammaren, är väl värd ett besök. Här finns bland annat en samling medeltida textilier som anses vara en av de allra finaste i Europa. Om du tar dig hit, missa för all del inte festklänningen från medeltiden.

Att beskåda finns också saker av silver och guld samt grejer som tidigare funnits i kungarnas och drottningarnas gravar i domkyrkan. Du hittar Skattkammaren i ett av Domkyrkans torn.

Eftersom Uppsala domkyrka ligger mitt i centrum av staden är den otroligt lätt att ta sig till. För den som tänkt ta sig hit med bil kan läget bli något mer knepigt då det finns ont om parkeringsplatser i den här delen av staden. Med fördel parkerar man i ett centralt parkeringshus och tar en kort promenad till kyrkan.

Runtom kyrkan finns även flera bra fik och restauranger, varav Ofvandahls (café) och Domtrappkällaren (restaurang) är bland de mer kända.

Hitta till Uppsala Domkyrka

Så hittar du till Uppsala Domkyrka:

Är det någonting du saknar om Uppsala Domkyrka i Uppsala? Berätta för oss!