Hoppa till innehåll

Kungshögarna,
Gamla Uppsala högar

I norra Uppsala ligger tre majestätiska gravar som tillsammans med omgivningarna slungar en tillbaka till järnåldern. En vacker promenadstig sträcker sig över de böljande kullarna och med information på vägen kan du dessutom lära dig en hel del om vad som gömmer sig under dina fötter.

Historiskt utflyktsmål med vackra vyer

Uppsala, Uppland

Gamla Uppsala högar även kallade Kungshögarna i Uppsala på utflyktsguiden.

Kungshögarna är en historisk sevärdhet

Gamla Uppsala högar är ett historiskt utflyktsmål och är faktiskt mycket större än de tre (visserligen mäktiga) högarna som de flesta förknippar Kungshögarna med. Kungshögarna är nämligen endast en liten del av Gamla Uppsala fornlämningsområde.

Det underbara med Gamla Uppsala högar är att de är mytomspunna. Enligt folkmun ska det vara de gamla sveakonungarna som döljer sig i högarna. Mycket står att läsa om Kungshögarna när man väl är på plats, tack vare de många informationsskyltar som kantar promenadstigen.

Men allt kan förstås inte handla om järnåldern (eller…?) och för den hungrige finns det mat att hitta på Odinsborg Café & Restaurang. Uppsalas äldsta kyrka, som står på området, är också värd ett besök.

Om somrarna finns det betande djur på området, vilka man inte får mata men väl titta på.

Vid Kungshögarna finns Uppsalas äldsta kyrka läs mer på utflyktsguiden.

Glöm inte museet och midsommarfirandet

På Gamla Uppsala fornlämningsområde finns även ett mysigt museum: Gamla Uppsala Museum, som sköts av Upplandsmuseet.

Utforska Uppsalas historia samtidigt som du vandrar på stigar över böljande kullar med utsökta vyer? Ja, det låter ju inte helt fel.

Kungshögarna är ett klassiskt utflyktsmål i Uppsala och lockar många besökare varje år. Särskilt många besökare tränger sig in bland de gamla husen i närområdet under midsommar då ett av Uppsalas största (och mest anrika!) midsommarfirande äger rum. Missa inte det!

Ett hett tips är också att besöka Kungshögarna både under sommaren och tidig höst, när färgerna är som vackrast. Under vinterhalvåret är Gamla Uppsala högar fortfarande mäktigt, förstås, men de är inte fullt lika hänförande och det är rätt blåsigt uppe på högarna.

Hit tar du dig enkelt med cykel, buss eller en längre promenad från Uppsala centrum. Åker du med bil finns det flera parkeringar.

Kort om Kungshögarna, Gamla Uppsala högar

  • Kungshögarna är fotovänliga så att det smäller om det. Fota högarna, den otroligt gamla kyrkan eller klättra upp på utkiksplatsen som överblickar alltihop. Det finns platser att sitta.
  • Gamla Uppsala högar vore inte Gamla Uppsala högar utan den magiska promenadstig som sträcker sig över området. Den är lätt att komma fram på men blir också brant vid högarna.
  • Ta med dig hunden på en historisk promenad! Men tänk på att hunden tyvärr inte får följa med in på varken museum eller café. Kommer ni hit på sommaren finns dock platser utomhus.
  • Gamla Uppsala högar är en historisk sevärdhet och ett fantastiskt utflyktsmål i Uppsala. Här finns mycket att lära om järnåldern och de gamla sveakonungarna. Glöm inte heller museet! 

Hitta till Kungshögarna, Gamla Uppsala högar

Så hittar du till Kungshögarna, Gamla Uppsala högar:

Är det någonting du saknar om Kungshögarna, Gamla Uppsala högar i Uppsala? Berätta för oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *