Hoppa till innehåll

Elda säkert i naturen

En brasa i skogen med stenar runt sig.

Det är mysigt och härligt med en brasa när man är ute, särskilt efter att ha vandrat ett tag. Men det är viktigt att elda säkert och för att göra det finns en del saker du bör tänka på redan innan du tänder fnösket.

Genom att elda säkert i skog och mark undviker du att bränder sprids. Och det är faktiskt enklare än man kan tro att elda säkert. Läs vidare för att få veta mer!

Är det eldningsförbud eller inte?

Det allra första du bör göra innan du sätter igång en brasa är att kolla upp om eldningsförbud gäller där du är.

Du hittar enklast information om eldningsförbud på räddningstjänstens, länsstyrelsens eller kommunens hemsida – eller via Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps app, Brandrisk Ute.

Information om eldningsförbud:

 • Räddningstjänstens hemsida
 • Kommunens hemsida
 • Länsstyrelsens hemsida
 • Appen Brandrisk Ute

Ibland sänds också information om eldningsförbud via Sveriges Radio (P4).

Får jag alltid elda om det inte råder eldningsförbud?

Både ja och nej. Även om du tekniskt sett har rätt att elda om det inte råder eldningsförbud kan det vara smart att kontrollera brandrisken innan du gör upp en brasa.

Hög och låg brandrisk:

 • Hög brandrisk är det exempelvis om marken runtom brasan är torr eller om det har varit varmt under en längre period innan du eldar. Hög brandrisk är det också om du eldar nära buskar eller träd, dit elden kan sprida sig.
 • Låg brandrisk är det exempelvis om du gör en brasa på grus eller sand.

Om brandrisken är låg och inget eldningsförbud råder kan du göra upp eld. Men tänk på att det alltid är den som tänder elden som också är ansvarig för att släcka den.

Varför finns eldningsförbud?

Eldningsförbud finns för att minska antalet skogsbränder. Vid vissa förhållanden är det extra farligt att elda eftersom brandrisken är extra hög, då råder eldningsförbud.

10 saker att tänka på för att elda säkert i skog och mark

 1. Välj ett säkert underlag. När du gör upp en eld i skog och mark behöver du välja ett säkert underlag, det vill säga ett underlag som inte kan ta eld. Ett sådant underlag är exempelvis sand och grus.
 2. Elda inte när det blåser mycket. Om du eldar när det blåser finns det stor risk att elden sprider sig, eftersom gnistor kan flyga långt med vinden.
 3. Ha alltid vatten tillgängligt. Innan du eldar bör du se till att du har vatten att släcka den med i närheten.
 4. Du får inte elda levande träd. Som bränsle till din eld får du inte använda levande träd.
 5. Du får plocka kvistar och grenar från marken. Döda kvistar och grenar som ligger på marken får du använda till din brasa. Ett tips är att bara ta torra kvistar och grenar eftersom de brinner bättre.
 6. Håll elden liten. Se till att hålla elden kontrollerbar genom att hålla den liten. Det gör du enklast genom att avgränsa den med exempelvis en stenring.
 7. Undvik torv och mossa. Torvmark och mossa är luriga underlag. Den kan verka blöt efter exempelvis regn men är oftast torr lite längre ner i marken. Det gör att eld lätt sprider sig under mossan och risken för att starta en brand är stor.
 8. Stormkök är säkrare än en brasa. Om du inte behöver värmen från elden utan kanske tänkt använda den till att laga mat så är ett stormkök, eller fältkök, oftast säkrare att använda.
 9. Använd en fast grillplats. Ibland finns det fasta grillplatser. De är ofta anpassade för att göra upp en säker eld på och är bra att använda.
 10. Undvik berghällar. Berghällar kan lätt spricka sönder av en eld, på grund av att det blir så varmt, och du bör därför varken elda på eller intill en berghäll.

Så eldar du säkert i skog och mark

Sammanfattningsvis är det viktigaste när man eldar i skog och mark att hitta en säker plats att elda på. Men man bör förstås också kontrollera så att det inte råder eldningsförbud och se till att hålla elden under kontroll.

Och glöm inte vattnet nära till hands!

Trevlig tur!

Läs mer: Mer information om hur du eldar säkert i naturen hittar du på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Fler utflyktstips hittar du här.

Utflykter i Sverige, utflyktsguiden.

Linnéa
Natur, fika, vandringsleder, fika, utflykter, fika. Skrattar åt sina egna skämt (högt och ljudligt), visslar maniskt på vandringsleder och älskar doften av regn. Det finns alltid plats för en till kopp kaffe.

Du kanske också vill läsa:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *